Studieschuld verzwijgen voor je hypotheek? Dit moet je weten

Studieschuld verzwijgen bij je hypotheekaanvraag? Dit moet je weten 
Overweeg je een huis te kopen en vraag je je af of je jouw studieschuld wel of niet moet melden bij de hypotheekaanvraag? Je bent niet de enige. Veel starters denken dat het verzwijgen van een studieschuld kan helpen om meer te kunnen lenen. Maar is dat wel verstandig? En wat zijn de risico’s als je dat doet?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur leg ik je graag uit wat de regels zijn, wat banken precies controleren en waarom eerlijkheid uiteindelijk vaak in je voordeel werkt. Want een goede start begint met een helder financieel plaatje – ook als er nog een studieschuld is.

1. Wordt een studieschuld altijd meegenomen bij een hypotheek?

Ja, vrijwel alle geldverstrekkers houden rekening met een studieschuld bij het bepalen van je maximale hypotheek. Een studieschuld verlaagt het bedrag dat je maandelijks kunt besteden aan je hypotheeklasten. Dit gebeurt volgens vaste rekenregels, waarbij wordt gekeken naar:

  • De oorspronkelijke schuld
  • Het rentepercentage
  • De looptijd van terugbetaling
  • Of je onder het oude of nieuwe stelsel valt

2. Wat gebeurt er als je je studieschuld verzwijgt?
In theorie kun je je studieschuld verzwijgen, want DUO-schulden zijn niet zichtbaar bij BKR. Maar banken kunnen bij de inkomens- en uitgavencontrole wel vragen naar je betaalafschriften. En als je aflost op je studieschuld, zien ze dat.

Verzwijgen is dus niet zonder risico’s:

  • De bank kan je aanvraag afwijzen als je niet volledig bent geweest.
  • Bij een eventuele betalingsachterstand kan je hypotheek onder een vergrootglas komen te liggen.
  • Als er sprake is van opzettelijke misleiding, kan dat zelfs juridische gevolgen hebben.

3. Waarom eerlijkheid loont
Door open te zijn over je financiële situatie, krijg je een hypotheek die echt past. Je voorkomt dat je straks in de knel komt met je maandlasten. En als je goed advies krijgt, blijkt vaak dat je alsnog een prima hypotheek kunt krijgen, ook mét een studieschuld.

Een onafhankelijk adviseur kijkt verder dan alleen de maximale leencapaciteit. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld met hulp van ouders of door een slimme opbouw van je lening.

4. Wat zijn je opties met een studieschuld?

  • Snel aflossen voor de aanvraag: Als je spaargeld hebt, kun je je schuld aflossen vóórdat je een hypotheek aanvraagt. Dit verlaagt je maandlasten.
  • Lager maandbedrag, hogere hypotheek: Onder het nieuwe leenstelsel telt je schuld lichter mee. Dat kan schelen in je maximale hypotheek.
  • Samen kopen: Heb je een partner zonder schuld? Dan kan dat voordelig uitpakken.
  • Extra uitleg bij aanvraag: Met een duidelijke toelichting aan de bank kun je soms meer bereiken dan je denkt.

5. Hulp nodig bij jouw situatie?
Iedere situatie is anders. Wil je weten wat in jouw geval verstandig is? Of twijfel je over hoe je je studieschuld moet presenteren bij de bank?

Plan een kosteloos kennismakingsgesprek in via WhatsApp of neem contact op via info@leenwinterhypotheekadvies.nl

Ik help je graag met een eerlijk en helder advies – zodat jij met vertrouwen je volgende stap kunt zetten op de woningmarkt. 

Stel ons gerust uw vraag